Prázdne

Spolu: 0,00 €

Ako vyčistiť výrobky z ovčej vlny

Deka z ovčieho runa

Máte doma niečo z ovčej vlny a neviete ako ju vyčistiť?

Výrobky z ovčej vlny majú nedocenené vlastnosti, tepelné i liečivé, ale ich čistenie je náročné. Nie každému vyhovuje chemické čistenie a potom tá "vôňa".  Dá sa to aj ináč, len treba vedieť ako na to.

Dovoľte mi podeliť sa s mojími skúsenosťami, ako ja čistím ovčie rúno.

Používam ekologický čistiaci prostriedok Lanolínová kúra na vlnu. Veľmi sa mi osvedčil.

Pred časom som pracne rozpúšťala detské mydlo s lanolínom, lebo ovčia vlna potrebuje práve lanolín. Výsledok ma neuspokojil. Potom som priamo namydlila celý paplón, ale vlákna ostávali tvrdé. Teraz po praní v lanolínovej kúre aj 15 ročný paplón má mäkké vlákna. Kto neverí, nech vyskúša.

Postup:

Napustíte vaňu vodou tak 28º C (treba vela vody), rozpustíte primerané množstvo eko čistiaceho prostriedku lanolínová kúra na vlnu (ja dávam podľa znečistenia na jeden paplón minimálne 2x uzáver slúžiaci ako odmenrka, niekedy aj viac), namočíte výrobok z ovčej vlny a necháte pôsobiť tak 2 až 3 hodiny. Čím dlhšie je vlna namočená o to lepší výsledok. Samozrejme hovoríme o ručnom praní. Požadovaný efekt sa dosahuje práve namočním v danom prostriedku, pôsobením lanolínu. Ovčiu vlnu občas zľahka stlačame, aby sa lanolín dostal hlboko do vlákien. Po 3 hodinách ovčiu vlnu ešte vo vode stočíme do valca, vypustíme vodu z vane, necháme stiecť hodinu, ak sa dá aj dve. (Ja stočím paplón do valca, dám do tvaru opačného "U", prípadne po čase podložím malým vedrom, aby voda mohla lepšie odtekať.) Čím dlhšie takto necháme vodu odtekať o to je jednoduchšia manipulácia i následné vypláchnutie. Postupojeme podobne ako pri prani. Zľahka stláčame ovčiu vlnu vo vode, necháme postáť, stočíme do valca, necháme vodu stiecť (na záver najlepšie aj na celú noc) potom sušíme rozprestreté mimo dosahu priameho slnka. Sušenie spočíva v tom, že voda stečie. Aviváž nepoužívajte!

Kožušinu z ovčieho rúna výrobcovia odporúčajú iba navlhčiť.  Niekoľko kvapiek čistiaceho prostriedku Lanolínová kúra na vlnu rozpustíte v 200 až 300 ml vlažnej vody, dáte do rozprašovača a kožušinu jemne navlhčíte. Rozprestretý necháte vysušiť.

Čistiaci prostriedok doplni lanolín a kožušinka bude ďalej pekná.

Eva Náprstková © EN4You

Kategória: